Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Prověrku ledvin nabídne Dialýza Šumperk zdarma

5.3.2018

Onemocnění ledvin budou už tento čtvrtek hlavním tématem v řadě zdravotnických zařízení. Druhý březnový čtvrtek je totiž Světovým dnem ledvin. K jeho oslavám se letos znovu připojí také Dialýza Šumperk, která zve na čtvrtek 8. března všechny zájemce na osvětovou bezplatnou akci, jejímž cílem je včasný záchyt onemocnění ledvin mezi obyvateli a také osvěta. Nemoci ledvin totiž postihují celých deset procent obyvatel, bohužel většina o svých obtížích vůbec neví.

Obtíže ledvin trápí každého desátého Čecha, přičemž téměř polovina nemocných odhalí své obtíže až v pokročilé fázi, kdy je lze již léčit daleko obtížněji. Onemocnění ledvin totiž často nebývá na člověku nijak znát, nebolí ani se výrazněji neprojevuje. „Onemocnění ledvin bohužel často nemusí mít vůbec žádné příznaky. Přibližně čtyřicet procent našich pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin,“ vysvětluje MUDr. Petr Schlemmer, primář Dialýzy Šumperk. V ostatních případech, kdy příznaky pozorovat lze, se mohou objevovat otoky, vysoký krevní tlak, krev v moči nebo bolesti v bedrech. Spolehlivým ukazatelem je pak laboratorní vyšetření moči a krve.

Smyslem akce Dialýzy Šumperk je proto především prevence vzniku onemocnění ledvin, případně jejich včasný záchyt prostřednictvím preventivních vyšetření. „Zájemcům budeme nabízet především základní vyšetření k posouzení rizika onemocnění ledvin, tedy chemické vyšetření moči a měření krevního tlaku. Zároveň ale vybízíme k využití možnosti konzultací s odborníky. Prostřednictvím konzultací se mohou lidé radit ohledně svých potíží, ale třeba i potíží svých blízkých, kteří se konzultaci s lékařem ze strachu vyhýbají,“ vysvětluje MUDr. Petr Schlemmer s tím, že v případě zjištění odchylky od normy bude příchozím doporučeno další vyšetření.

Bezplatná preventivní akce proběhne na Dialýze Šumperk ve čtvrtek 8. března od 9 do 17 hodin a je určena všem, kteří se zajímají o problematiku onemocnění ledvin, chtějí se nechat preventivně vyšetřit nebo konzultovat své obtíže či obtíže svých blízkých.

 

 

 

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: