Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Den ledvin v Šumperku navštívila více než stovka zájemců

20.3.2019

Ve čtvrtek 14. března proběhl na šumperské dialýze tradiční Den ledvin. Během celého dne bylo vyšetřeno 106 lidí, přičemž u 55 příchozích byly zaznamenány hodnoty odchylující se od normy. Šest klientů bylo pozváno k podrobnějšímu vyšetření v nefrologické ambulanci, čtyřiceti klientům bylo doporučeno navštívit praktického lékaře a devíti jinou specializovanou ambulanci.

Cílem Dne ledvin bylo upozornit na důležitost prevence u ledvinových onemocnění. Postižení ledvin trápí dle statistických údajů každého desátého Čecha, přičemž téměř polovina nemocných odhalí své obtíže až v pokročilé fázi, kdy je lze již léčit daleko obtížněji.

„Onemocnění ledvin bývá zákeřné v tom, že se z počátku nijak neprojevuje nebo jsou jeho příznaky velmi nenápadné a nebolí. Typickým příkladem je zvýšený krevní tlak, otoky končetin či únava. Okolo 40 procent pacientů odhalí své potíže dokonce až ve chvíli, kdy dojde k selhání ledvin. Takové případy jsou již velmi vážné. Pacienti s nezvratným selháním ledvin jsou totiž odkázáni na dialýzu nebo transplantaci,“ vysvětluje primář Dialýzy Šumperk MUDr. Petr Schlemmer, proč je důležité myslet na prevenci včas. Pouze včasný záchyt onemocnění může pomoci předejít potřebě nahradit funkci ledvin dialýzou nebo tuto nutnost alespoň oddálí.

Během akce Den ledvin mohli na Dialýze Šumperk zájemci podstoupit základní vyšetření k posouzení rizika onemocnění ledvin. Nejčastěji zdravotníci u příchozích zjistili zvýšený krevní tlak a krev či bílkovinu v moči.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: