Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Vyvarujte se dehydratace a následného selhání ledvin, pijte čistou vodu, radí primář Dialýzy Šumperk

17.7.2019

Pít po celý den čistou pramenitou vodu, aby si člověk udržel hydratovaný organismus, je pro mnohé nesplnitelný úkol. Lidé své ledviny nejčastěji zanedbávají tím, že pijí nevhodné nápoje, přijímají nedostatek tekutin anebo je přijímají nárazově. To vede u každého desátého Čecha k onemocnění ledvin, až k jejich selhání. O akutním selhání ledvin vědí své čtyři noví pacienti Dialýzy Šumperk, jež patří do skupiny AGEL, které spolu s dalšími pěti podezřeními na onemocnění ledvin ošetřili zdravotníci Dialýzy za poslední měsíc. Nárůst pacientů zde pozorují dlouhodobě, proto dbají na prevenci a zdůrazňují lidem, že základem pitného režimu nejsou minerálky, natož slazené nápoje s vysokým obsahem cukru.

Vysoce mineralizované a slazené nápoje představují pro organismus zátěž. „Podíl cukru v půllitru kolového nápoje odpovídá celodenní dávce, kterou by mělo lidské tělo přijmout. Navíc cukr vyvolává pocit žízně, a tak vede k dalšímu příjmu nápoje, který zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Nadměrný příjem minerálů, zejména sodíku, se doporučuje při průjmech nebo zvracení, běžně ale může zvyšovat krevní tlak a perlivost nápoje vyvolává pocit osvěžení a způsobuje omezení příjmu tekutin,“ vysvětluje MUDr. Petr Schlemmer, primář Dialýzy Šumperk, a připouští, že minerální vody, stejně tak jako ovoce a zelenina, mohou asi z pětiny pitný režim doplnit.

Zbylých osmdesát procent by měla být čistá voda, kterou lidské tělo využívá k celé řadě procesů, a pokles obsahu vody v těle o pouhé procento spouští obranný mechanismus. Dehydratace má přitom jasné příznaky. „Nedostatečný příjem tekutin může způsobit zvracení, bolesti hlavy nebo ve vážnějších případech i křeče až bezvědomí. Těžká dehydratace pak může způsobit až akutní selhání ledvin, které člověka ohrožuje na životě a může končit dialýzou,“ varuje MUDr. Petr Schlemmer a dodává, že právě včasný záchyt onemocnění tomu může předejít.

I přes osvětu stále častěji léčí na Dialýze v Šumperku pacienty s pokročilým onemocněním ledvin, kteří přišli pozdě, byť na sobě pozorovali příznaky jejich poškození. Typickým příkladem je zvýšený krevní tlak, otoky končetin či únava. Zanedbaný a nesprávný pitný režim podpořený letními tropickými teplotami a nadměrnou fyzickou zátěží může spustit proces selhávání tohoto životně důležitého orgánu. Ledviny denně vyčistí 180 litrů krve od odpadních látek a jejich výpadek má pro organismus fatální důsledky.

Dialýza Šumperk zajišťuje ve své spádové oblasti specializovanou zdravotnickou péči o pacienty s nefrologickým onemocněním. Pacientům se selháním ledvin nabízí hemodialyzační léčbu včetně hemodiafiltrace. Dle preference pacientů zajišťuje také léčbu peritoneální dialýzou. Všechny vhodné pacienty co nejdříve zařazuje do transplantačního programu, v některých případech mohou dostat novou ledvinu ještě před zahájením samotné dialýzy. Součástí střediska je nefrologická ambulance, ve které personál vyšetřuje a léčí pacienty s postižením ledvin nejrůznějšího původu.  Nově má zařízení k dispozici také dvě moderní elektricky polohovatelná lůžka s vestavěnou váhou umožňující přesně určit stupeň převodnění pacienta.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: