Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Letní horka mohou způsobit nejen úpal, ale také poškodit ledviny, varují odborníci z Dialýzy Šumperk

12.7.2016

Teplé prázdninové období a s ním spojené letní dovolené představují pro většinu lidí tu nejpříjemnější část roku. Lidský organismus je ale vysokými letními teplotami značně zatěžován. Při nedodržení pitného režimu pak může pobyt v horku končit nejen úpalem či úžehem, křečemi či bezvědomím z dehydratace, ale dokonce i poškozením ledvin.

„Během horkých letních dnů by se každý člověk měl více šetřit. Ideální je nevycházet v poledne na přímé slunce, nezdržovat se dlouho v horku a dbát na zvýšený příjem tekutin - ideálně minerálek nebo iontových nápojů, které doplní i minerály, jenž tělo ztrácí v důsledku pocení,“ radí MUDr. Petr Schlemmer, primář Dialýzy Šumperk.

Nedostatečný příjem tekutin totiž může snadno způsobit úpal, dehydrataci spojenou se zvracením a bolestmi hlavy, nebo ve vážnějších případech i křeče až bezvědomí. „Těžká dehydratace pak může způsobit až akutní selhání ledvin, které může člověka ohrozit na životě a mívá trvalé následky,“ varuje MUDr. Schlemmer. Dlouhodobé podceňování pitného režimu pak může mít za následek opakované bolesti hlavy, zácpy, selhání ledvin nebo vznik močových či ledvinových kamenů. Nemocné ledviny navíc člověka nebolí, a tak mohou zpočátku drobné potíže ledvin snadno přejít ve vážné onemocnění.

Správný pitný režim by měl být v letních měsících navýšen oproti normě, kdy u dospělých by měl zahrnovat okolo tří litrů tekutin denně. Vyšší příjem tekutin je přitom potřebný nejen při pobytu v horku nebo při sportu, ale například také v autě, kanceláři, nebo v letadle, kde je vlivem klimatizace sušší vzduch.

„Pitný režim je ale potřeba dodržovat pravidelně a rozhodně nečekat na pocit žízně. Ten se obvykle dostavuje až v okamžiku dehydratace. Navíc ve vyšším věku se pocit žízně tlumí, tudíž pro seniory může být subjektivní pocit žízně velmi nebezpečný,“ vysvětluje primář s tím, že ani přehnaný pitný režim ale není pro zdraví člověka vhodný. Nadměrné množství tekutin totiž nabourá rovnováhu vnitřního prostředí, což může způsobit bolesti hlavy, vyšší krevní tlak, nevolnost, zvracení či otoky.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: