Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Loňský rok přivedl na Dialýzu Šumperk rekordní počet pacientů s akutním selháním ledvin

16.1.2017

Každý desátý Čech trpí podle odborných odhadů onemocněním ledvin. Ve většině případů však obtíže přicházejí postupně a viditelně a pouze zlomek případů tvoří pacienti s akutním selháním ledvin, kteří jsou bez varování rázem odkázáni na dialýzu. Loňský rok byl však na tyto případy nečekaně bohatý – alespoň na Šumpersku. V roce 2016 muselo na Dialýze Šumperk, která patří do skupiny AGEL, podstoupit akutní dialýzu rekordních 94 pacientů.

„Zejména měsíc srpen byl statisticky opravdu překvapující. Mezi našimi pacienty, kteří se neobejdou bez dialýzy, přibylo celkem devět pacientů, kteří do té doby žádnými potížemi netrpěli a s onemocněním ledvin se neléčili,“ uvádí MUDr. Petr Schlemmer, primář Dialýzy Šumperk, s tím, že právě letní měsíce s vysokými teplotami a rizikem dehydratace jsou pro ledviny nejvíce zatěžující a tedy potenciálně nejrizikovější s ohledem na pravděpodobnost selhání ledvin, vzniku ledvinových kamenů či infekcí močových cest. Riziko dehydratace však hrozí i v zimních měsících, kdy lidé pod vlivem chladnějších teplot často zapomínají pravidelně přijímat tekutiny.

Nedostatečný příjem tekutin může snadno způsobit dehydrataci spojenou se zvracením a bolestmi hlavy nebo ve vážnějších případech i křeče až bezvědomí. „Těžká dehydratace pak může způsobit až akutní selhání ledvin, které může člověka ohrozit na životě a mívá trvalé následky,“ varuje MUDr. Schlemmer.

Onemocnění ledvin přitom často nebývá na člověku nijak znát. „Onemocnění ledvin bohužel často nemusí mít vůbec žádné příznaky. Přibližně čtyřicet procent našich pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin,“ vysvětluje primář. V ostatních případech, kdy příznaky pozorovat lze, se mohou objevovat otoky, vysoký krevní tlak, krev v moči nebo bolesti v bedrech. Spolehlivým ukazatelem je pak laboratorní vyšetření moči a krve. „Do ordinace nefrologů mnohdy přicházejí lidé s chorobami ledvin v pokročilém stádiu. Včasná diagnóza přitom může pomoci vyhnout se dialýze nebo alespoň oddálit dialyzační léčbu,“ uzavírá MUDr. Petr Schlemmer.

Dialýza Šumperk zajišťuje specializovanou zdravotnickou péči o pacienty s nefrologickými onemocněními, a to ve spádové oblasti Šumperka a okolí Červené Vody. Pacientům se selháním ledvin nabízí hemodialyzační léčbu včetně hemodiafiltrace. Dle preference pacientů zajišťuje také léčbu peritoneální dialýzou. Součástí střediska je nefrologická ambulance, ve které personál vyšetřuje a léčí pacienty s postižením ledvin nejrůznějšího původu. 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: