Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Své ledviny si předcházejte, radí primář Dialýzy Šumperk

4.3.2020

Ledviny stojí v centru metabolismu, a pokud je postihne onemocnění, ovlivní to fungování celého organismu. Zpočátku může pacient čelit „jen“ zvyšování krevního tlaku, ale v pokročilejších stádiích dochází k závažným poruchách fungování ledvin až k jejich selhání. Dialýza Šumperk, člen skupiny AGEL, měsíčně poskytuje péči stovce pacientů, kteří mají s tímto scénářem zkušenost. Nejmladší klient zdejší dialýzy má pouhých 18 let. V rámci Světového dne ledvin proto nabádají lékaři veřejnost k důslednější péči o své ledviny.

Preventivní akce u příležitosti Světového dne ledvin se z břenového termínu odkládá na později z důvodu aktuální epidemiologické situace.

Ledviny pročistí každé 4 minuty celkový tělesný objem krve v našem organismu a odstraní zplodiny látkové přeměny. Denně takto profiltrují 180 litrů tekutin a jejich funkce je pro lidské tělo životně důležitá. Onemocnění ledvin postihne každého desátého Čecha. Na šumperské Dialýze loni ošetřovali 22 pacientů s akutním selháním ledvin. Přitom zásady chování předcházející onemocnění ledvin jsou až pozoruhodně jednoduché. „Zejména musí člověk zajistit svému organismu adekvátní příjem tekutin, a to ani příliš velký ani nedostatečný. V praxi kolem 2 litrů pitné vody za den, ovšem záleží na podmínkách, tělesné zátěži, teplotě a dalších faktorech. Důležitým indikátorem je barva moči, která má být při správném pitném režimu světle žlutá,“ radí MUDr. Petr Schlemmer, primář Dialýzy Šumperk s tím, že náhlé selhání ledvin hrozí především rizikové skupině obyvatel s vysokým krevním tlakem či cukrovkou.

Důležitý je podle něj i dostatek pohybu a dodržování zdravého životního stylu, byť zní tyto rady jako klišé. „Pitný režim, pohyb a pestrá strava s přiměřeným obsahem ovoce a zeleniny jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, jehož centrem jsou právě ledviny. Dále doporučuji omezit příjem soli ve stravě, vyhýbat se lékům poškozujícím ledviny, nekouřit, léčit srdeční onemocnění i vysoký krevní tlak, cukrovku, řešit močové kameny či zvětšenou prostatu u mužů, které zhoršují odtok moči,“ vyjmenovává MUDr. Petr Schlemmer a dodává, že důležité je věnovat zvýšenou pozornost výskytu typických příznaků: „Těmi jsou například změna barvy moči, otoky, bolesti v bedrech, v případě selhávání ledvin únavnost, krvácivé projevy, nechutenství, nevolnost a zvracení, průjmy a další potíže.   Včasná diagnóza může dotyčného uchránit před akutním selháním ledvin a dialýzou.“

Dialýza Šumperk nejenže ročně poskytuje hemodialýzu, včetně hemodiafiltrace, přibližně šedesáti svým dlouhodobým pacientům, ale díky kapacitě patnácti lůžek je schopna léčit i pacienty s náhlým selháním ledvin a také rekreanty, kteří zamíří do oblasti Jeseníků.  „Jen během prázdnin u nás bylo 18 rekreantů, což je více než polovina rekreantů, které odbavíme za celý rok. Jsme oblíbená dialýza, pacienti se k nám rádi vracejí. Oceňují zejména rodinnou atmosféru s moderním vybavením a vysoce profesionální úroveň péče,“ říká MUDr. Petr Schlemmer s tím, že součástí Dialýzy Šumperk je i nefrologická ambulance, kde personál vyšetřuje a léčí pacienty s postižením ledvin nejrůznějšího původu a poskytuje i peritoneální dialýzu. U vhodných pacientů organizuje přípravu k transplantaci ledvin ještě před zařazením do dialyzačního programu.

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: